Nyheter 

Skärpta regler för vår bostadskö från och med 1 juni 2021

Från och med 1 juni så skärper vi vår uthyrningspolicy och reglerna för vår bostadskö.

För att få hyra en lägenhet hos Mariehus gäller följande:

  • du måste ha fyllt 18 år
  • du får inte ha någon hyresskuld
  • du får inte ha några betalningsanmärkningar
  • du ska ha goda referenser från tidigare hyresvärd
  • du ska kunna betala hyran med din inkomst
Alla våra lediga bostäder presenteras på ett och samma ställe, nämligen på vår hemsida.

Marknadsplats Torget

På marknadsplatsen Torget presenteras våra lediga bostäder som du söker med dina köpoäng. I fem dagar ligger alla objekt publicerade på Torget och under den tiden kan du anmäla intresse.

Marknadsplats Direkt

På marknadsplatsen Direkt så är det först till kvarn som räknas. Här tar vi alltså inte hänsyn till köpoäng.

Intresseanmälan

När du har hittat en bostad som du tycker om är det dags att lämna en intresseanmälan. Det gör du genom att logga in på Mina Sidor eller genom att kontakta oss så hjälper vi dig. Vilken plats du får i kön beror på hur många köpoäng du har. Det håller systemet reda på med automatik. Den som har flest köpoäng hamnar längst upp i kön. Du kan ha totalt tre intresseanmälningar samtidigt.

När intresseperioden är slut kommer ett erbjudande att skickas ut.

Erbjudande

De fem med högst köpoäng som anmält intresse får ett erbjudande. När du har fått ett erbjudande är det viktigt att du går och tittar på bostaden innan du lämnar ditt svar till oss. Med erbjudandet får du det nummer som du ska ringa för att gå på visning. När du tittat på bostaden måste du tacka ja eller nej till erbjudandet. Du kan tacka ja till tre samtida erbjudanden. 

Om du tackar nej fem gånger, eller inte svarar alls tre gånger, på erbjudanden under en tolvmånadersperiod spärras din möjlighet att lämna fler intresseanmälningar. Vid fem nej-svar tar systemet automatiskt bort spärren efter sex månader. Vid tre ej-svar tar systemet bort spärren automatiskt efter 12 månader.

Bostaden går till den som har flest köpoäng och har tackat ja till erbjudandet och som uppfyller våra grundkrav.

Om alla fem som fått erbjudande tackar nej, eller inte blir godkända, skickas erbjudanden till nästa fem av de som lämnat intresseanmälan och fortsätter så tills bostaden är uthyrd.

Aktiveringskrav

Enligt den nya dataskyddsförordningen finns numera lagkrav på ett aktivt samtycke från dig som kund för att vi ska kunna fortsätta spara dina uppgifter. Dessa samlar vi in genom aktiveringskravet. Det innebär att du som sökande måste logga in på Mina Sidor minst en gång per halvår för att behålla dina köpoäng och stå kvar som sökande i vår bostadskö. Annars förlorar du dina köpoäng och ditt konto blir raderat.

Det skickas ut två påminnelser om att ditt konto är på väg att bli inaktiverat/raderat hos oss. Det första mejlet skickas ut 30 dagar innan datumet för inaktivering/radering inträffar och det andra skickas ut 14 dagar innan. Även om du inte får någon påminnelse så är det ditt ansvar att hålla din kundanmälan aktiv genom att logga in på Mina Sidor minst en gång var sjätte månad.